fbpx

Als zorgsupportmedewerker van SureCare vervult Sander een ondersteunende rol binnen zorgorganisaties én zorgt hij dat zorgprofessionals hun werk veilig kunnen doen. ,,Het contact met de mensen spreekt mij erg aan.”

Sander heeft de afgelopen maanden bij het Maxima MMC in Veldhoven gewerkt als zorgsupportmedewerker, ter ondersteuning van het zorgpersoneel in coronatijd. ,,Ironisch genoeg ben ik één week eerder moeten stoppen, omdat ik zelf corona heb gekregen.” Hij lacht hardop. 

Zijn werk als zorgsupportmedewerker is divers. Hij zorgt ervoor dat de zorgprofessionals op een veilige manier hun werk kunnen doen. Ontstaat onenigheid dan komt Sander ertussen om een gesprekje aan te knopen en te de-escaleren. ,,Ik snap dat mensen hun gal moeten spuwen of hun frustratie willen uiten. Maar als je rustig met hen in gesprek gaat, dan volgt al snel begrip”, vertelt hij opgewekt.

Sander vervolgt:  ,,Ik wil hier graag in verder, want ik geniet ervan als ik mensen kan helpen. Altijd al gehad. En als ik dan zie hoe respectloos sommige zorgprofessionals worden behandeld, dan heb ik het gevoel een steentje bij te kunnen dragen door hen te ondersteunen.”

Wonen in een internaat

Naast zijn werkzaamheden in het ziekenhuis, gaat het hart van Sander uit naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en jeugdzorg. Sander heeft met jeugdzorg een verleden, want op jonge leeftijd woonde hij eerst in een pleeggezin en daarna op een internaat in Den Bosch. Zijn moeder stierf toen hij tien jaar oud was en zijn vader had een alcoholprobleem. 

,,Ik moest met mijn broertje het huis uit, voor onze veiligheid. Ik werd enorm opstandig, ging tegen alles en iedereen in. Ik brak dat internaat af. Nee, leuk was dat niet. Maar het vormt je wel als mens”, vertelt de 38-jarige zorgsupportmedewerker openhartig. ,,Ik weet uit eigen ervaring hoe die kinderen zich voelen. Met mijn expertise zou ik hen graag willen motiveren. En als is het er maar één, dan ben ik al blij. Ik wil niet dat ze op het verkeerde pad belanden. Om echt begeleider te zijn heb je natuurlijk een diploma nodig, maar op deze manier kan ik ook mijn steentje bijdragen.”

Uitstralen van rust 

Sander heeft een rugzak vol ervaring en levenslessen. Na de mavo begon hij als beroepsmilitair bij Defensie en ging als bewaker van de Koninklijke Luchtmacht ook op uitzending naar het buitenland. Ook die levenservaringen neemt de veteraan – inmiddels vier jaar reservist – mee in zijn werk als zorgsupportmedewerker van SureCare. ,,De discipline, de structuur en hygiëne die ze jou daar bijbrengen, komen nu goed van pas.” 

En ook de gesprekstechnieken helpen hem in zijn werk. De basis daarvan ligt bij zijn onlangs gevolgde opleiding bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie; Sander wilde als gevangenevervoerder aan de slag gaan. ,,Tijdens de oefeningen ging een acteur flink tekeer tegen mij. Ik moest daarin meeveren en hem kalmeren. Na het gesprek kreeg ik te horen dat die acteur rustiger werd door mijn voorkomen. De psycholoog gaf aan dat ik een bepaald soort rust uitstraal. Dat vind ik een mooie eigenschap.”

Ervaringen die hem helpen als zorgsupportmedewerker van SureCare. In de afgelopen jaren heeft Sander verschillende banen gehad, maar werken in de zorg is wat hij graag wil. ,,Ik zocht op Indeed en kwam een vacature van SureCare tegen met de tekst: ‘Beschik jij over levenservaring en ben jij beveiliger?’ Ik herkende mij in dit profiel en heb ambitie om in de zorg te werken. Dit was een mooie kans voor mij. De gesprekken met Juliët (Stegeman, red.) en Cloé (Teljoar, red.) voelden goed.” 

De gekregen kans heeft hij met beide handen aangegrepen en nu wil Sander daarin graag een volgende stap zetten.

 

Zorgsupport medewerker