fbpx

Op het terrein van de GGZ-instelling De Hoop lopen zorgbeveiligers van SureCare rond om het gevoel van veiligheid voor de cliënten te vergroten en ongenode gasten buiten de deur te houden. Die aanpak slaagt, merkt coördinator Arjan den Dekker.

Veiligheid was al een hele tijdje onderwerp van gesprek bij De Hoop. Ook vanuit de cliëntenraad kwam het verzoek om het gevoel van veiligheid te vergroten en Den Dekker, die al negen jaar als behandelaar bij de ggz-instelling werkt, had het idee zelf ook dat er een nóg veiliger omgeving gecreëerd kon worden. ,,Dit is een enorm terrein met klinieken, zelfstandige woongroepen en begeleid wonen. Ze noemen het niet voor niets een dorp”, vertelt Den Dekker. ,,Het is een openbaar terrein. Iedereen kan hier komen. Ook tijdens de nachtelijke uren. Er lopen dan minder mensen rond dan overdag. We merkten dat er regelmatig ongenode gasten, zoals dealers, kwamen. Dat is niet wat je wil, omdat de cliënten hier op een veilige manier aan hun herstel moeten kunnen werken.”

Daarom werd hulp van SureCare ingeroepen. De aanwezigheid van de zorgbeveiligers biedt direct resultaat. Sinds november 2020 houden zij 365 dagen per jaar nachtelijk toezicht. Hun voornaamste taak: ongewenste gasten buiten de deur van het openbare terrein houden, zodat de cliënten op een veilige manier aan hun herstel kunnen werken vanwege hun psychische problematieken en verslaving. ,,In de eerste maanden werd het een stuk rustiger op ons terrein en dat is ook zo gebleven. Wanneer zij een zorgbeveiliger zagen, scheurden ze met piepende banden weg. Dat is wat je wil”, schetst de 38-jarige coördinator.

Ook de cliënten merken dat er nachtelijk toezicht is. ,,Sommigen komen moeilijk in slaap en roken ’s nachts een sigaretje. Als ze dan een zorgbeveiliger tegenkomen, dan maakt die met de cliënt een praatje en vraagt hij hoe het gaat. Dat is prettig.” De Hoop en Profila Zorg, dat ook een kliniek op het terrein heeft, worden in de behoeftes voorzien. Desalniettemin breidt het takenpakket van de zorgbeveiligers langzaam verder uit. Ze hebben sinds twee maanden volledig cameratoezicht, assisteren bij escalaties en maken gebruik van TAC-telefoons die reageren op het alarmsysteem van de zorgprofessionals.

Het proces kan nog gestroomlijnder en is voortdurend in ontwikkeling, zegt coördinator Den Dekker. ,,Zo kan de inzet van, bijvoorbeeld, een AED nog slimmer. Als een zorgbeveiliger deze altijd bij zich draagt wanneer hij wordt opgeroepen, kan tijd worden bespaard. Uiteindelijk willen we dat de zorgbeveiligers nog meer onderdeel gaan uitmaken van het integraal team. Dit soort afspraken helpen daarbij.”

Welkome toevoeging

De zorgbeveiligers zijn dus een welkome toevoeging bij De Hoop. Was er geen sprake van scepsis vanwege het onbekende, omdat een zorgbeveiliger nog geen gewoongoed is binnen de zorginstellingen? ,,Scepsis is niet het goede woord. We vroegen ons wel af: wat houdt het precies in? Is het een beveiliger die met een wapenstok rondloopt of een begeleider die ook veel van veiligheid afweet?” Volgens coördinator Den Dekker ligt er tussenin: ,,Mensen die oog hebben voor de kwetsbare mensen op het terrein, maar ook stoer genoeg zijn om veiligheid te waarborgen.” De zorgbeveiligers voorzien De Hoop in haar behoeftes. Het terrein is door hun inzet een stuk veiliger geworden. Missie geslaagd.