Zorgbeveiligers meerwaarde voor Teylingereind: ‘Nog niemand gehad bij wie we dachten: die past hier niet helemaal’

Vector SureCare
Vector SureCare

How to start saving money

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potent i
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti

Why it is important to start saving

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar

How much money should I save?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero id faucibus nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor dolor sit amet
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
What percentage of my income should go to savings?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat”
Do you have any comments? Share them with us on social media

Urna ut fermentum imperdiet lacus, elementum etiam maecenas libero nunc, suspendisse massa, nisl, elit curabitur feugiat in quis ut nibh enim in tristique aliquam sed vitae dui, dis adipiscing pharetra aliquam turpis turpis nibh rhoncus enim, pellentesque leo laoreet neque in sed bibendum fermentum suspendisse tempus non purus adipiscing suscipit fringilla adipiscing convallis dolor nulla fermentum facilisis ullamcorper ut vehicula tortor libero metus donec velit, tristique fermentum, dictum euismod diam scelerisque enim non pharetra tristique lectus habitant pharetra est id

Veiligheid in de zorg is onmiskenbaar belangrijk en al helemaal binnen een forensisch centrum. Bij Teylingereind ondersteunen de zorgbeveiligers van SureCare de medewerkers en ook vooral de jongeren. Hoofdveiligheid Gerco de Koning en veiligheidsmedewerker Arthur zoomen in op de samenwerking.

 

Door Wout Fassbender

,,Werken met de jongeren is leuk”, begint Arthur. ,,Als je een rondje maakt, knoop je regelmatig een gesprek aan. Dan sta je niet elke keer een kwartier te kletsen, maar je investeert wel in de relatie. De jongens zien dan dat je niet alleen komt opdraven als er iets aan de hand is. Je vraagt bijvoorbeeld naar hun verlof of hoe het gaat op school. Het is belangrijk om in die vertrouwensband te investeren.”

In het kantoor van Gerco vertellen ze over het belang van veiligheid, hoe de samenwerking met SureCare is ontstaan en ook in welke zin de zorgbeveiligers van SureCare een meerwaarde vormen voor de jongeren én medewerkers van Forensisch centrum Teylingereind.

 In Sassenheim verblijven jongeren en jongvolwassenen tot 24 jaar. Ze zitten in voorlopige hechtenis en uitvoering van straf. Ze wonen op groepen, verschillend tussen acht en tien personen, en leiden – als dat kan – hun leven zo normaal mogelijk.

Voor sommigen 18+-ers is het beter om niet naar een volwassenengevang te gaan, maar in jeugddetentie te blijven. Dat kan bijvoorbeeld doordat de jongvolwassenen een ontwikkelingsachterstand hebben.,,Bij ons ligt de nadruk op de behandeling. Ze krijgen hier onderwijs, dagbestedingen werkbegeleiding. De behandeling hier is meer op maat, dan in een volwassenengevangenis. Dit maakt de kans op herhaling kleiner”, verklaart Gerco.  

 

De behandeling hier is meer op maat, dan in een volwassenengevangenis. Dit maakt de kans op herhaling kleiner

- Gerco de Koning, Hoofd veiligheid Teylingereind

 

De meesten zitten hier kort (maximaal drie maanden). Sommigen ook langer en vaak gaat dat in combinatie met een behandeling (PIJ-maatregel, ofwel jeugd-TBS). Jongeren zitten vast vanwege diefstal, berovingen, zedendelicten, levensdelicten, schiet- of steekpartijen.

,,Dat ze binnen zitten, zorgt soms voor enorme spanning. Sommigen kunnen elkaar niet luchten of zien. Daar kom je gaandeweg vaak achter, want als ze hier terechtkomen dan heb je niet altijd álle informatie voorhanden”, vertelt Arthur. ,,Aan ons de taak om ze dan uit elkaar te houden.”

 

Terugkeer in de maatschappij

Na hun verblijf in Teylingereind keren jongeren terug in de maatschappij. Het streven is om zo goed mogelijk trajecten in te passen in de tijd dat de jongeren binnen zijn. ,,De rechter bepaalt de straf en duur daarvan en wij proberen zo goed als mogelijk de trajecten binnen die duur te organiseren”, verklaart Gerco.

Samenwerking is daarin heel belangrijk, stellen Gerco en Arthur. Het netwerk van de jongere speelt daarin een belangrijke rol en wordt daarin ook begeleid. Dat geldt ook voor de zorgbeveiligers van SureCare, die bijdragen aan de veiligheid van medewerkers én de jongeren van Teylingereind.

Sinds augustus 2021 werken SureCare en het forensisch centrum samen. Gerco is via LinkedIn in contact gekomen met commercieel manager Juliët Stegeman. ,,Wat mij specifiek trok: de zorgbeveiliger. Ik wilde graag meer richting de zorgkant gaan. Zorgbeveiligers kunnen problematieken herkennen en daarop inspelen.”

De samenwerking is steeds hechter geworden. Onlangs deed Teylingereind een aanbesteding, die naar SureCare is gegaan, want het aantal Fte werd uitgebreid en de inhuur dus vergroot. ,,We gingen echt op zoek naar een partij die ook kan beveiligen binnen een dynamische en complexe omgeving met gedragsproblematiek”, vertelt Gerco, terwijl hij relaxed achteroverleunt. SureCare voldoet aan die wensen.

 

‘Je plukt ze niet uit de supermarkt’

Gerco maakt een vergelijking met Schiphol om aan te geven dat niet iedereen bij Teylingereind past. ,,Sommige beveiligers passen heelgoed bij een detectiepoortje of slagboom. Zij vertellen jou of je wel of niet door mag. Maar hier heb je te maken met jongens met gedragsproblematiek en ook met ouders die hier liever niet naartoe willen komen. Als beveiliger moet je gastvrij en begripvol zijn, maar ook om kunnen gaan met de diverse culturen. Hier is het niet zwart of wit, maar grijs. Je krijgt een breed kader waarin je moet werken. Dat vraagt meer maatwerk.”

Met nadruk: ,,Je plukt ze niet even uit de supermarkt. Dit werk vraagt een bepaalde set skills van mensen. Je moet standvastig en assertief zijn, stevig in je schoenen staan en grenzen durven stellen. Dit zijn jongens met een behoorlijke achtergrond, jongens van de straat.”

 

“Je plukt de zorgbeveiligers niet even uit de supermarkt.Dit werk vraagt een bepaalde set skills van mensen "

- Gerco de Koning, Hoofd veiligheid Teylingereind

 

Arthur weet hoe het er bij Teylingereind aan toe kan gaan. Hij loopt in Sassenheim rond sinds 1997. De 53-jarige veiligheidsmedewerker vertelt over de samenwerking met de zorgbeveiligers van SureCare. ,,We zijn éénteam, dragen allemaal dezelfde kleding. Dus daarin zie je eigenlijk al geen verschil”, begint Arthur, die vaak fungeert als coach on the job voor nieuw personeel, dus ook voor de mensen van SureCare.

Hij maakt nieuwkomers wegwijs binnen Teylingereind. ,,Het is belangrijk om eerst mee te draaien. Zo weten wij wat voor vlees we in de kuiphebben en krijgen de nieuwe mensen, dus ook de zorgbeveiligers, een idee hoe het er hieraan toegaat. Als ze tijdens de ronde áchter in plaats van naast jelopen, omdat ze het spannend vinden dan vraag je je al snel af: past die hier wel? Dat zijn belangrijke signalen. Maar ook voor degene die meeloopt, is het belangrijk. Misschien komt-ie heel enthousiast binnen, maar ebt het goede gevoel al snel weg na de rondleiding.”

 

Essentiële training volgen

Om te wennen aan de doelgroep beginnen nieuwe mensen niet meteen op de afdelingen, verzekert Gerco. De zorgbeveiligers beginnen op decentrale post of bij het voorportier. Als ze dan wat langer meedraaien en de training Samen Veilig Werken (SVW) hebben gevolgd, kunnen ze op de groepen werken. Operationele teams worden elk kwartaal getraind.

,,SVW is essentieel. Zo worden ze ook volwaardig beveiliger hier”, zegt het 35-jarige hoofd veiligheid. ,,Zij ontlasten de vaste mensen doordat ze dingen kunnen overnemen, waardoor onze medewerkers zich meer kunnen richten op een interne beveilingstaak. Maar soms is het juist voor hen ook lekker om even een paar uurtjes bij het voorportier te zitten. Dat zorgt weer voor flexibiliteit.”

Arthur springt in, zoals hij en Gerco elkaar voortdurend aanvullen tijdens het gesprek. ,,Voor iedereen is dat natuurlijk een win-winsituatie. Uiteindelijk is het leuker om allround te zijn.” Hij zoomt specifiek in op de training, waarvan ook nog een vervolg bestaat: SVW+, dat bestaat uit aanvullende fysieke weerbaarheidstechnieken en het optreden met beschermende middelen. Dan is er ook nog het Intern Bijstand Team, dat gebruikmaakt van wapenstokken en pepperspray.

 

Niet de collega, maar de jongere is het boefje

Arthur weet dat de praktijk uitdagender kan zijn dan de training. ,,Vergelijk het met het halen van je rijbewijs: als je het voor de eerste keer helemaal zelf moet doen, is het toch net even anders. Dit werk is voor een aantal mensen weggelegd, want als alle toeters en bellen afgaan, is het even afwachten of ze handelen volgens de protocollen. We toetsen die overigens altijd om te kijken of ze het hebben begrepen. Je wil niet dat er misverstanden over bestaan.”

 

“Dit werk is voor een aantal mensen weggelegd, want alsalle toeters en bellen afgaan, is het even afwachten of ze handelen volgens deprotocollen

 - Arthur, veiligheidsmedewerker Teylingereind

 

Gerco vult aan: ,,Als niet volgens de protocollen wordt gehandeld, kan dat gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Daarom is de training ook zo belangrijk.” Arthur: ,,We hebben hier prima medewerkers van SureCare (gehad) die ingrepen toen het moest. Maar het begint bij deëscaleren, want geweld gebruiken kan traumatiserend werken. We evalueren ook altijd na eenincident. Hierbij is er ook zeker aandacht voor het welzijn. We willen niet dat iemand met een vervelend gevoel naar huis gaat.”

Arthur lepelt nog een anekdote op over een zorgbeveiligervan SureCare. ,,We hebben een keer gehad dat een zorgbeveiliger cameratoezicht had en zag dat er tijdens het bezoek iets werd overgegeven. Dat kan en mag niet. Hij handelde goed, waardoor wij konden ingrijpen.”

Gerco is zeer tevreden over de samenwerking met SureCare. Natuurlijk, de een blijft langer dan de ander. Maar een slechte ervaring? ,,We hebben eigenlijk nog niemand hier gehad die hier niet helemaal paste”, zegt Gerco. ,,We maken vooraf al de inschatting of het gaat werken of niet. Tot dusver is het een succes.”