fbpx

Je ziet ze steeds vaker binnen zorginstellingen: de zorgbeveiliger. Helemaal nieuw is dit fenomeen niet, toch is de inhoud van het beroep zoals SureCare hem vormgeeft nog relatief onbekend. Een kijkje in het leven van Ronald (49).

Als zorgbeveiliger van SureCare is Ronald werkzaam bij een ouderenzorginstelling in Noord-Holland. Maar waarom is hij eigenlijk niet gewoon als beveiliger aan de slag gegaan in, noem een dwarsstraat, de evenementenbranche of het uitgaansgebied? ,,De interactie met de cliënten. Dat staat bij mij écht op één”, antwoordt hij. ,,Als zorgbeveiliger kun je echt een bijdrage leveren aan het welzijn van de cliënt.”

Het is niet, zoals de zorgprofessionals dat doen, dat hij zich vooraf als zorgbeveiliger inleest in de patiëntendossiers. Dat behoort niet tot zijn takenpakket. Uiteraard weet Ronald wel waar hij terecht komt, op welke afdeling, bij welke doelgroep en bij welke zorginstelling. SureCare verzorgt een op maat gemaakte training en locatie gebonden instructies, zodat Ronald goed beslagen ten ijs komt. ,,Met de hulp van SureCare heeft het vak zorgbeveiliger meer inhoud gekregen.”

Wezenlijk verschil

Met zijn ervaring weet Ronald inmiddels dat ingrijpen in een uitgaansgebied een andere manier van handelen vraagt, dan binnen een zorginstelling. ,,Je bent er ter ondersteuning van de zorgprofessionals. Het is daarom heel belangrijk om te weten welke ziektebeelden er zijn en om die ook te begrijpen zodat je op een goede manier preventief kunt handelen. Zo kan ik er écht voor zorgen dat er geen vervelende of aangename situaties ontstaan voor cliënten en zorgprofessionals.”

Ronald schetst een voorbeeld van het verschil tussen een beveiliger die bewust voor de zorg kiest vanuit intrinsieke motivatie en iemand die daar vanuit zijn bedrijf terecht is gekomen. ,,Als Jantje op een plek komt die eigenlijk niet toegankelijk is voor hem dan zal een traditionele beveiliger zeggen: ‘Nee, Jantje. Je kunt niet naar binnen.’ ‘Maar blijft Jantje  aandringen, dan kan er zomaar een situatie ontstaan waarin Jantje uiteindelijk naar de grond wordt gewerkt en in een klem wordt gelegd. Dat zou dan in de ogen van de traditionele beveiliger Jantje zijn eigen schuld zijn, zeg maar”, zegt Ronald. ,,Een zorgbeveiliger zal altijd eerst het gesprek aangaan, kijken naar de mogelijkheden en zich verplaatsen in de gedachten van Jantje. Wel met als doel om Jantje alsnog weg te sturen, maar wel op een manier die het minst belastend is voor hem. Dat is echt een wezenlijk verschil in benaderingswijze.”

Ondersteunen

Tijdens de werkdag loopt Ronald regelmatig een rondje en maakt hij een praatje. Zo komt hij er achter wat de mensen binnen de zorginstelling beweegt. Ronald staat bij de receptie om bezoek te begroeten en de weg te wijzen, pakketjes aan te nemen en het zorgpersoneel te ondersteunen. Heeft mevrouw Janssen een rolstoel nodig? Dan gaat hij deze halen, zodat de zorgprofessional zijn volledige aandacht op mevrouw Janssen kan richten.

Soms gaat hij zelf een rondje lopen met de bewoner. ,,Ik heb gekozen voor de zorg, omdat ik mijzelf graag wil verdiepen in de mens. Op deze manier kan ik helpen én tegelijkertijd mijn liefde voor veiligheid en leefbaarheid combineren.”

Als zorgbeveiliger komt ook zijn proactieve houding helemaal tot zijn recht. Daar hoort ook het rapporteren bij. Wat is er gebeurd en wat had beter gekund? Niet om betweterig over te komen, maar dat is handig voor de collega die de dag erna komt zodat die daar lering uit kan trekken.

Ronald geniet van de veelzijdigheid van het vak. ,,Als zorgbeveiliger krijg je zo veel meer verdieping”, geeft hij aan. ,,Wanneer een cliënt of bewoner niet lekker in zijn vel zit waardoor de situatie dreigt te escaleren en jij kunt dat helpen voorkomen door jouw manier van handelen, dan is dat het mooiste wat er is.”

Benieuwd wat onze zorgbeveiligers voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via 085 060 92 21 of mail naar info@surecare.nl