De bezoekersregeling voor verpleeghuizen is sinds deze week versoepeld. Bewoners mogen tot 15 juli één persoon per week ontvangen. Het leidt niet altijd tot ideale situaties en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zien professionals.
Anderhalve meter afstand, geen eten of huisdieren mee naar binnen, een bezoek op de kamer of binnen een vaste ruimte van het verpleeghuis en niet langer dan 45 minuten. Het allerbelangrijkst: het moet er coronavrij zijn. Dit zijn de nieuwe regels die sinds deze week gelden voor de mantelzorgers die hun dierbare opzoeken.
Henriette Brons van Alzheimer Nederland is heel blij met het kabinetsbesluit. ,,Er is erg veel behoefte aan bezoek op een veilige manier”, zegt ze in dagblad Trouw. ,,Niet alleen voor de ouderen zelf, maar ook voor mantelzorgers is het vaak zo belangrijk om elkaar te zien.”
Verwarring
De nieuwe situatie zaait ook verwarring bij mensen met dementie die nog altijd niet begrijpen wat er gaande is. Een knuffel of kus mag dus niet, hoe graag dat ook gewild is. Sommige zorgorganisaties zien dit door de vingers, maar tegelijkertijd wijzen ze op terughoudendheid. ,,Dat is voor bewoners heel moeilijk, soms ook niet te begrijpen. In een aantal gevallen zien we dat bewoners meer baat hebben bij raambellen dan bij fysieke ontmoeting,” zegt een woordvoerder van zorginstelling de Lindenhof tegenover het Algemeen Dagblad. Deze organisatie, behorend bij Sensire, was onderdeel van een pilot en hier mochten sinds 11 mei al bezoekers komen.
In Trouw zegt Brons van Alzheimer Nederland dat de bezoekersregeling ook ‘duivelse dilemma’s’ kan opleveren. ,,Het is belangrijk om te blijven kijken naar de belangen van de bewoner en te overleggen met de familie, er is geen one size fits all-oplossing. Het kan zijn dat bezoek meer kwaad dan goed doet.” Omdat de belangen van de bewoners verschillen en iedere zorginstelling anders is, vraagt dit om maatwerk en flexibiliteit.
‘Te zwaar offer’
Ondanks de versoepeling vindt brancheorganisatie Actiz de regels nog altijd te streng en noemt het een ‘te zwaar offer’ omdat de bewoner, bijvoorbeeld, moet kiezen tussen partner en kind(eren). De datum van de nieuwe versoepeling, 15 juli, waarop de bewoner meer bezoekers mag ontvangen, vindt Actiz uit de lucht gegrepen. ,,Nu al zijn er verpleeghuizen in staat om meer bezoek te ontvangen. Hou niet rigide vast aan die datum, maar laat zorgorganisaties hun eigen tempo bepalen,” bestuurder Mireille de Wee in het AD. ,,Het offer van bewoners om hun familie nog eens maandenlang niet te zien, in hun laatste levensfase, is te zwaar.”
Nieuwe uitdagingen
SureCare denkt en werkt mee om zorginstellingen te ondersteunen, omdat het zeker bij deze organisaties van belang is dat het toegangsbeleid veilig, verantwoord en vriendelijk gebeurt. SureCare doet dit door het opzetten van een gedegen en gastvrij toegangsbeleid en door de inzet van zorgbeveiligers.
Een zorgbeveiliger kan de veiligheid van de zorgprofessionals, bezoekers én bewoners garanderen op een warme en gastvrije manier. Als gastheer biedt een zorgbeveiliger de juiste ondersteuning en ontvangt hij proactief het bezoek en wijst hen op een veilige manier de weg, zodat partner of kind daarna kan genieten van het weerzien.
Neem contact met ons op
Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat dan uw vraag en gegevens achter of bel direct naar 085 060 92 21.